2ª Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre (versió Confinament)

Data: 25 i 26 d’abril de 2020.

Horari: De les 20:00h del dissabte 25 fins a les 20:00h del diumenge 26.

Lloc: Des de qualsevol casa de les Terres de l’Ebre.

Inscripció:  Gratuïta.

Descripció

La Riuada de Moixons és una jornada de comptatge d’espècies d’ocells intensiva a les Terres de l’Ebre organitzada per l’Associació ornitològica Picampall durant l’època de migració. Amb la finalitat d’aconseguir una llista conjunta amb el nombre màxim d’espècies possible, cooperativament, sense equips que competeixen entre ells sinó conjuntament. En la versió confinament, totes les espècies s’han de detectar dins la zona de confinament.

Llistat d’espècies

  1. Es compten les espècies incloses a les categories A i B de la llista patró dels ocells de Catalunya (Gil-Velasco et al. 2015). Per tant, les espècies d’origen dubtós o introduïdes, incloses en altres categories, no es comptaran.
  2. Els moixons poden ser identificats per observació o pel seu cant. Una au no identificada a nivell d’espècie (com a gènere o grup) no comptarà.
  3. Per a poder explicar rareses, aquestes hauran d’anar acompanyades de la descripció corresponent, fotografies i/o gravació, i ser homologades pel Comitè organitzador de l’esdeveniment.
  4. Tots els moixons citats hauran d’estar vius (en el cas de trobar algun moixó ferit, aquest si que podrà ser citat) i en estat lliure o capturats en el mateix dia. Els rastres, nius i ous no podran ser comptats.
  5. No es podran emprar sistemes electrònics o reclams per a la detecció de moixons. Tanmateix, els mètodes electrònics (com CD, MP3, etc.) podran ser utilitzats pels equips participants com a consulta per a la identificació posterior (sempre que no interfereixin en el camp, és a dir que no s’utilitzin per a atraure o detectar aus). Els participants podran xiular o emetre sons, amb la boca i sense l’ajuda d’aparells, per a detectar aus.
  6. Els focus nocturns estan prohibits per a la detecció o la identificació de les aus. Tan sols s’utilitzaran llanternes o frontals per a ús exclusiu dels membres de l’equip i amb l’única finalitat de poder desplaçar-se pel camp.
  7. L’assetjament als nius no està permès i contradiu la legislació catalana corresponent. L’’organització recomana evitar els nius per a la detecció de les espècies o mantenir una distància mínima que no afecti les parelles reproductores.
  8. L’enregistrament de veus d’ocells durant la nit amb una gravadora (NOCMIG) està permès sempre i quan la identificació dels sons acabi dins del període de cens.

Horari i dates

L’activitat comprendrà només un tram horari. La durada de l’activitat serà de 24 hores, des de les 20:00 del vespre del 25 d’abril fins a les 20:00 del dia següent, 26 d’abril. Dins d’aquest horari els equips poden decidir lliurement l’hora d’inici i final, sense estar obligats a fer el màxim.

Àrea geogràfica

Tot aquell territori de confinament comprès en alguna de les 4 comarques de les Terres de l’Ebre, que són Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre, inclosa la zona costera de les comarques del Baix Ebre i del Montsià. Només les aus detectades en aquest territori seran incloses en la llista de resultats.

Desplaçaments

En aquesta versió no estan permesos els desplaçaments fora de l’àrea de confinament. Aquelles espècies que detectem quan anem a passejar el gos, anant llençar les escombraries o anant a treballar no seran validades.

Participants

La Riuada de Moixons és una activitat oberta a tothom qui estigui confinat a les Terres de l’Ebre.

Es podrà inscriure en solitari o en equips. En el cas dels equips, tots els membres hauran de romandre junts a una distància que permeti comunicar-se entre ells de forma directa, de tal manera que la distància de contacte vocal és la que marcarà el límit de separació. No es podran utilitzar telèfons mòbils ni aparells de ràdio per a comunicar-se entre els membres de l’equip.

En cas d’inscriure’s en equip, només es podran comptar aquelles espècies que han pogut ser identificades per tots els membres de l’equip.

Conducta i ètica

Tots els membres de l’equip hauran d’estar familiaritzats amb aquestes normes abans de l’inici de la riuada de moixons.

A tots els equips participants se’ls suposa un codi ètic de respecte a la naturalesa i als moixons. És per això que se suposa que no perseguiran les aus, ni les capturaran (excepte seguint les pautes de l’anellament científic), ni utilitzaran reclams electrònics per a atraure-les, i que respectaran els nius o les zones de reproducció.

Els equips hauran de seguir la legislació autonòmica i espanyola, així s’hauran de respectar els límits de velocitat, la propietat privada….

S’han de seguir totes les normes vigents sobre l’estat d’alarma del país.

Funcionament

Cal inscriure’s a la pàgina web www.picampall.cat Almenys un membre de l’equip ha de disposar de WhatsApp.

Almenys un membre de l’equip ha d’estar donat d’alta al portal www.ornitho.cat

Dos dies abans de començar la riuada s’enviarà a tots els inscrits per WhattsApp un link per afegir-se a un grup que servirà exclusivament per a posar tots els participants en contacte i poder discutir quines zones es podran cobrir. No és obligatori que tothom s’afegeixi al grup, però al menys ho hauria de fer un membre de l’equip.

A les 20h del dissabte 25 d’abril es podran començar a comptar moixons. Totes les espècies detectades s’hauran d’anotar al portal ornitho.cat i lligar-les al projecte #JoEmQuedoACasa. Per fer-ho, s’ha d’afegir la dada (dada casual o llista) i omplir la casella codi d’estudi: #JoEmQuedoACasa al final del formulari de la llista completa o de dades casuals.

A les 09:30h del matí del diumenge 26 hi haurà un Instagram directe al compte de @Picampall i del compte de @Naturaprop, en que Toni Llobet retransmetrà la riuada de moixons durant 1 hora.

A les 20h de la nit del diumenge 26 d’abril s’acabarà el període per comptar espècies. A partir d’aquesta hora presentarem els resultats.

Literatura

Gil-Velasco, M., Franch, M. , Illa, M., Burgas, A., Fuentes, M. A., García-Tarrasón, M., Larruy, X., Ollé, A. & Gálvez, M. (2015). Llista Patró dels ocells de Catalunya. Edició 4.1, agost de 2015. Comitè Avifaunístic de Catalunya, ICO.

Col·laboren:

Qui Som?

L’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre va ésser legalment constituïda al gener de 2006 per un grup d’ornitòlegs aficionats i professionals, entusiastes d’aquest territori. L’associació té un caràcter conservacionista i, alhora, científic i divulgatiu cap a la societat. Picampall vol proposar models d’ús del territori compatibles amb la conservació de la diversitat biològica, així com identificar i prevenir els impactes negatius sobre uns ecosistemes on les reserves naturals i l’activitat humana sovint comparteixen el mateix espai.

Els objectius de la nostra associació són conservar, estudiar i divulgar els valors naturals i, especialment, els valors ornitològics de les Terres de l’Ebre. Dins d’aquest objectius, destaca la voluntat d’involucrar activament els habitants de la zona en aquestes tasques i afavorir la conservació dels valors naturals del nostre territori. Així, el foment del coneixement i de la sensibilització ambiental capacita les persones per actuar a favor de la conservació i del desenvolupament sostenible, i promou mecanismes de participació entre els diferents agents de la societat.

Contacta’ns

Associació Ornitològica PICAMPALL de les Terres de l’Ebre
Av. Goles de l’Ebre, 261
43580 Deltebre
info@picampall.cat
☏ 608 865 566

Fes-te soci de Picampall

Picampall som una entitat sense ànim de lucre que treballem per l’estudi, el coneixement, la divulgació i la conservació del patrimoni natural que son els hàbitats i ecosistemes naturals de les Terres de l’Ebre.

La trajectòria de Picampall, des de fa més de 12 anys, treballant amb el compromís vers el territori, creant l’Escola de Natura, recolzant campanyes de denúncia i sensibilització, esdeveniments i projectes de recerca, construint sinergies de cohesió social i d’educació ambiental ens avala.

Els socis ajudem a Picampall a donar empenta per continuar i millorar la seva tasca, fent més gran la seva massa social.

Fes-te soci de Picampall!

Seguiu i us agrada:

Comentaris